Софийска градска прокуратура ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от

...
Софийска градска прокуратура ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от
Коментари Харесай

Прокуратурата: Задържаните за шпионаж българи се разследват и у нас

Софийска градска прокуратура ръководи следствие за закононарушение шпионаж по Глава първа от Особената част от Наказателния кодекс. Тя засяга престъпления свързани с измяна, изменничество и шпионаж.

 

Досъдебното произвеждане у нас е формирано още през март 2023 година

 

За определяне на незаконната активност се правят взаимни дейности с ДАНС. Предвид характера на досъдебното произвеждане и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се дават повече детайлности, изясняват от Държавното обвиняване.

 

По-рани английската медия BBC заяви, че трима българи са задържани във Великобритания заради съмнение в шпионаж в интерес на Русия. По информация на SkyNews те са петима, само че единствено на трима са повдигнати обвинявания.

 

Подсъдимите, всички български жители, са били арестувани през февруари и от този момент са в ареста. Твърди се, че са работили за съветските служби за сигурност.

 

Арестуваните българи са на възраст 45, 41 и 31 година - Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и  Катрин Иванова, която е записана на същия адрес в Хароу.

 

Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Единият от тях има история на бизнес покупко-продажби в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и работи три години в региона на финансовите услуги. Профилът му в LinkedIn гласи, че по-късно е имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. В предишното той е бил консултант в българското министерство на енергетиката, твърди още BBC.

 

Другите двама българи са двойка - мъжът е водач към лечебни заведения, а дамата разказва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Те живеят в Обединеното кралство от близо 10 години, като са управлявали социална организация, предоставяща услуги на българите, в това число запознаването им с " културата и нормите на английското общество ".

 

Според български държавни документи онлайн те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на жители, живеещи в чужбина.

 

Британските институции не са ни уведомили за задържането на тези три лица, сподели пред БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР